Bačvice

Planirate doći u Split, ili ste već došli? Kupaći ste odjenuli još kod kuće, a luftić puhali putem u autu? Odlično! Od Hostela Vile Mikice dijeli Vas nešto malo više od 63 koraka do najbolje morsko/pješčano/sunčane zabave na ovim prostorima. Naravno, riječ je o splitskim Bačvicama!

Prekrasna pješčana uvala čija plaža više od desetljeća nosi status plave zastave, kroz godine je odgojila desetke generacija mališana iz cijele Hrvatske. U tom su plićaku prvi puta pobijedili strah od dubokog, kristalno čistog plavetnila koje ih ogradom sigurno dijeli od prostranstva prema otocima Braču i Šolti. Upravo su Bačvice, kao svojevrsni mitski, društveni, sportski pa čak i kulturni simbol grada pod Marjanom, postale sinonim za kultnu dalmatinsku igru, nezaobilaznu zabavu i euforiju svakog plićaka na Jadranu. Naravno, riječ je o piciginu. Konkretno, igra je to za sve generacije koja je proslavljena diljem Jadrana velikim imenima koja su svoja prva dodavanja s balunom odigrali upravo na Bačvicama. Danas ista imena poput legendi ponovno igraju u pričama očeva svojim sinovima. Pričama kako je ta igra brojna srca slamala, a stotine ljubavi spajala. Sve u svemu, dođete li na Bačvice, a doći će te sigurno, znajte da će te već u nekoliko sekundi postati dio jedne od ekipa, zaigrati picigin i dati sve od sebe da balun ne dotakne more.

Bačvice i picigin

A na tragu prethodne rečenice, ne smijemo izostaviti i onaj romantičarski čar koje Bačvice posjeduju. Osobito u večernjim satima kada suton uranja u more na obzoru, tišina bonace i urlici strastvenih piciginaša se spoje u jedno, a Vi već deseti put za redom pokušavate svoju bolju polovicu zadiviti bacanjem žabica u vodu. Nažalost, rijetki uspiju. A vi? Pomalo preplanuli u licu što zbog srama, što zbog sunca, pokušavate slanim poljupcem zadržati taj trenutak u uspomeni na još jedno prekrasno ljetovanje. Suton uskoro zađe, piciginaši ostavljaju balun do sutra, a Bačvice, oplakane od još jedne oseke prate stotinu mladih u lude noćne izlaske te iste dočekuju u svitanje dana.